Работно време: Понеделник - Петък: 15:00 ч. - 17:00 ч. (след предварително записване)

Методи за лечение на хемороидалната болест

Хемороидите причиняват много страдания на хора в зряла възраст. Обикновено тези страдания могат да се избегнат с едно навременно посещение при лекар. Причините, поради които се отлагат прегледите, оттам и адекватното лечение, основно са срамът и страхът от операция. Хемороидите са заболяване като всички други и тук с пълна сила важи правилото, че колкото по-рано се потърси помощ, толкова лечението е по-лесно и безпроблемно. В началото хемороидалната болест се лекува почти изключително консервативно. Препаратите под формата на супозитории и мехлеми, противовъзпалителни и аналгетици не елиминират заболяването, а само част от симптомите му. Често болестта продължава много години, докато достигне III или IV стадий. Тогава инструменталното лечение обикновено става невъзможно и пациентът се насочва за хирургично лечение. Много често пациентите се лекуват от „хемороиди” без необходимите изследвания и консултации и понякога се забавя диагностицирането на колоректалния рак, който напоследък зачести.

Хемороидалната болест преминава през четири стадия. Първият и вторият стадий на заболяването могат да бъдат излекувани амбулаторно и без болка. При напредване на заболяването, обикновено се прибягва до оперативно лечение. Има различни методи, всеки със своите предимства и недостатъци.

I. Консервативно лечение

Обикновено при хемороиди в първи и втори стадий на заболяването се започва с консервативно лечение. Основната цел на лечението е регулиране на хранителните навици и чревната функция. Спазването на определени диетични съвети е от основно значение. На пациента се препоръчва да намали приема на кафе, силен чай, люти подправки, алкохол. Трябва да се избягват храни, водещи до запек, например млечен шоколад, ядки, животински мазнини, някои плодове, напр. банани. Добре е в диетата да се включват храни, богати на фибри, например зеленчуци, плодове, черен хляб, трици. Важно е също да се промени поведението, т.е. да се пребивава за кратко в тоалетната, да се избягват дейности с повишено коремно налягане. В случай, че промяната на диетата се окаже недостатъчна, може да се използват локални лекарства под формата на супозитории, мехлеми, кремове. Те обикновено са комбинирани препарати, съдържащи защитни средства, противовъзпалителни и локални анестетици. Могат да се използват и орални венотоници като Detralex, Phlebodia и други.

II. Апаратни методи на лечение

Съществуват редица апаратни и инструментални методи за лечение на хемороидалната болест:

1. Безболезнено лечение на хемороиди с апарата „HEMORON”®

Най-удобно лечение за пациента е с апарата „HEMORON”®. Това е амбулаторна хирургична процедура, която трае между 15 и 40 минути и обикновено е безболезнена. Този метод на миниинвазивно лечение може да се приложи при хемороиди от първа и втора степен в един сеанс, а при трета степен – обикновено в три сеанса. За 4. степен може да се обсъди като първи етап на лечение преди хирургичното, с цел намаляване на възлите и съответно подобряване на оперативните резултати. Процедурата не изисква анестезия и непосредствено след нея пациентът се връща към нормалния си живот.

Повече за метода „HEMORON”® научете тук
2. Лазерно лечение на хемороиди

По-добрите резултати при лечението с лазер са в ранните стадии на заболяването. Процедурата се осъществява с обща анестезия. Остават рани, които заздравяват за няколко дни. Цената е значително по-висока.

3. Лигиране на хемороидалните възли с гумени пръстенчета (Метод на Barron)

Лигатурният метод е подходящ само за вътрешни хемороиди и понякога е доста болезнен за пациентите. Процедурата е амбулаторна.

4. Криотерапия на хемороиди

Криотерапията е метод, при който с ниски температури се извършва некротизиране на хемороидалните възли. Използва се течен азот (-180°С) или азотен окис (-90°С). С помощта на специална сонда хемороидите се замразяват и по-късно некротизират. Недостатъците на метода включват дълго оперативно време, по-дългото възстановяване на пациентите, нужда от анестезия. Неправилно извършената интервенция може да причини дълбока некроза с образуване на абсцеси и инконтиненция (незадържане на фекалии). Често, въпреки криотерапията, се налагат допълнителни процедури или оперативно лечение.

5. Фотокоагулация

Инфрачервена фотокоагулация (IRC) е метод, който се основава на използването на инфрачервени (топлинни) лъчи. Излъчените инфрачервени лъчи предизвикват възпаление и склероза на хемороидалните възли. Подходяща е за 1. и 2. степен хемороидална болест.

III. Хирургично лечение

1. Процедура THD (Трансанална хемороидална дезартеризация)

Това е сравнително нов метод за безинцизионно (без разрези) премахване на хемороидите. Обикновено артериите, които доставят кръв до хемороидите са около шест на брой. С този метод всяка от тях се открива със специално изработен инструмент, свързан с доплеров ехограф и се прошива над възела. По този начин възелът престава да се пълни с кръв. При свързаният с напредналата болест пролапс на лигавицата, се извършва т.нар. мукопексия - със спираловиден шев лигавицата се нагъва и се издърпва в червото. Така се постигат две цели- ликвидиране на хемороидалния възел, както и на лигавичния пролапс. И понеже се работи над зоната, където са рецепторите за болка, следоперативните неприятни усещания са значително редуцирани. Обикновено в първите 2-3 дни пациентите имат чувство за недоизхождане и лек анален дискомфорт. Процедурата се извършва с обща или спинална анестезия. Следоперативно в първите дни се препоръчва диета с разнообразна храна, богата на фибри и течности минимум два литра на ден. Методът е подходящ за пациенти с II до IV стадий на болестта и особено при кървящи хемороиди. За първи път в Пловдив започнах прилагането на THD през 2018 год. с отлични резултати. Консумативите не се заплащат от Здравната каса.

Повече за метода THD научете тук
2. Методът на Longo за операция на хемороиди

Това е операция, описана от италианския хирург Антонио Лонго и обикновено се прилага при напреднали хемороиди - трета и четвърта степен. Извършва се с обща или спинална анестезия и изисква престой в болница, обикновено 2 дни. Използва се специален уред - кръгов съшивател, който едномоментно изрязва част от лигавицата на ректума и зашива стената с два реда метални скоби. Процедурата изисква приблизително две седмици за възстановяване. Съшивателят не се заплаща от здравната каса.

3. Класически операции на хемороиди

Изпълняват се обикновено при напреднала болест. Използват се класическите операции на Милиган-Морган, Реклю, Фергюсън, Миротворцев и др. подобни. Лечението изисква хоспитализация, извършва се с обща или спинална анестезия, като възстановяването е около 2 седмици. Следоперативният период често е болезнен. Тези операции се заплащат изцяло от Здравната каса.

Хемороидалната болест обикновено не е животозастрашаващо заболяване, но може значително да влоши качеството на живота ви. Един преглед при специалист ще отговори на въпросите ви и ще ви помогне за взимане на информирано решение за лечението. Навременното диагностициране дава възможност за по-добра ефективност на лечението и ще ви спести много болка и неприятни преживявания.