Работно време: Понеделник - Петък: 15:00 ч. - 17:00 ч. (след предварително записване)

Хемороидална болест

Хемороидалната болест е едно доста разпространено и социално значимо заболяване, което може да доведе до силно влошаване на качеството на живот. От него страдат около 30 % от хората, но „скритата заболеваемост” е повече от 50%. Болестта е описана още от Хипократ. Страдат и двата пола. Свързана е с вродена слабост на съединителната тъкан. Пациентите с хемороиди нерядко имат разширени вени, хернии, варикоцеле. Провокира се от нарушения в редовния ритъм на дефекация при неправилно хранене, от застоял начин на живот или състояния и дейности, свързани с повишено вътрекоремно налягане (упорита кашлица, тежък физически труд, бременност, някои спортове). Често срещано е при „седящи” професии (шофьори, служители в офиси и др.) Основните симптоми са появата на постепенно нарастващи „възли” в областта на ануса, спонтанна или при изхождане болка, сърбеж, кървене, което понякога води до тежка анемия. Симптомите постепенно се засилват с времето.

Хемороидите са нормална част от човешката анатомия. Това са венозни „възглавнички”, пълни с кръв, които уплътняват аналния канал, подпомагат нормалното му затваряне и имат предпазна роля спрямо сфинктерите - мускули, които затварят ануса. В ежедневието обаче, когато се говори за хемороиди, се има предвид хемороидалната болест - т.е. увеличените и усложнени хемороиди. Има два вида хемороиди – външни и вътрешни.

Външните хемороиди се разполагат извън ануса, непосредствено под кожата и се виждат като синкави възелчета, покрити с изтънена кожа. Те обикновено се травмират при седящите професии, възпаляват се и болят.

Вътрешните хемороиди се намират в края на правото черво, навътре в ануса и обикновено не болят, защото са в зона, която няма рецептори за болка. Те обаче по-често кървят, защото са покрити с нежна и лесно ранима лигавица. Понякога при увеличаване на размера им могат да излязат през ануса и да се „заклещят” в аналния канал. Тогава болката е много силна и изисква незабавно преглед и лечение от хирург.

В еволюцията си хемороидалната болест минава през 4 стадия, като в тежките степени на заболяването може да има пролапс (изпадане) на ректалната лигавица през ануса:

 • І-ви стадий – хемороидални възли не се виждат, но може да има периодично кървене;
 • ІІ-ри стадий - хемороидалните възли се показват след дефекация и се прибират спонтанно;
 • ІІІ-ти стадий – показалите се след изхождане възли не се прибират спонтанно, а трябва пациентът да ги прибере с ръка;
 • ІV-ти стадий – хемороидите постоянно са извън от ануса, заедно с увлечена ректална лигавица.

I стадий
II стадий
III стадий
IV стадий

За лечение на хемороидалната болест се използват различни консервативни (с лекарства), инструментални и хирургични методи. Класическите хирургични методи отстраняват възлите радикално, като това понякога е свързано със значителна следоперативна болка. Съществуват и различни алтернативни техники, всяка от които има своите предимства и недостатъци.

Най-добрата защита срещу хемороидалната болест е профилактиката. Обикновено при поява на първите симптоми, повечето пациенти прибягват до самолечение, „консултирайки се” с интернет или с познати, имащи същите оплаквания. Понякога обаче, подобни симптоми има и при други, понякога тежки заболявания на ануса и дебелото черво. По тази причина един преглед от лекар-специалист не само ще ви избави от притесненията и ще доведе до правилно лечение, но може да помогне за откриването и навременното лечение на други, по-опасни болести (напр. рак на дебелото черво).

Повече информация за методите на лечение можете да намерите тук.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ХОМОРОИДАЛНА БОЛЕСТ

 • Разнообразно и редовно хранене. Яжте храни с високо съдържание на фибри, повече зърнени храни, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци. Избягвайте храни, които могат да причинят дразнене (пикантни, алкохол) или стимулация на червата (кафе, чай);
 • Пийте много вода и други течности, поне 1,5-2 литра на ден;
 • Избягвайте заседналия начин на живот. Правете редовно гимнастически упражнения, ходете на разходки, плувайте. Избягвайте конна езда и колоездене;
 • Избягвайте да носите големи тежести;
 • Не стойте дълго време на тоалетната чиния! Стремете се да ходите по едно и също време по голяма нужда, например сутрин след събуждане и след изпиване на чаша вода. Ако тоалетната хартия причинява дразнене на аналната кожа, използвайте бебешки кърпички;
 • Стриктно спазвайте правилата за лична хигиена, измивайте аналната зона след ходене по голяма нужда с хладка вода и неутрален сапун;
 • Не носете постоянно „прашки”;
 • Избягвайте горещите вани.