Работно време: Понеделник - Петък: 15:00 ч. - 17:00 ч. (след предварително записване)

Лечение на хемороиди с апарата "Хеморон"

Повечето от оперативните и миниинвазивните методи за лечение на хемороидалната болест се състоят в премахване на хемороидалните възли. Всъщност хемороидалната тъкан е част от нормалната човешка анатомия. Това е особен вид тъкан, съставена от кухини, пълни с кръв. Тази тъкан се намира в аналния канал и участва във фините механизми за задържане на фекалии и газове, а също и предотвратява нараняването на мускулите, затварящи ануса (аналните сфинктери) от твърди фекални маси. Кръвоснабдява се основно от няколко хемороидални артерии, както и от други, по-малки кръвоносни съдове. Понякога, поради различни причини, целостта на тази тъкан се нарушава и се образуват хемороидални възли. Тогава се говори за хемороидална болест. Методът HEMORON® се основава на разбирането, че когато се прекъсне кръвотокът към хемороидалната тъкан, болестно променените хемороидални възли възстановяват обема, а с това и функцията си.

HEMORON® е устройство, което използва монополярен импулсен ток с ниско напрежение, който за разлика от класическата диатермия не овъглява тъканите, а предизвиква коагулацията им. Конструкцията на електродите на апарата позволява фокусирането на основната енергия в дълбочина, под лигавицата, там където са кръвоносните съдове, захранващи хемороидите, с минимално увреждане на лигавицата на дебелото черво. В резултат от въздействието, кръвотокът в артериите се намалява с до 80%, а хемороидите постепенно възстановяват обема и функцията си. Оставащият кръвоток позволява адаптиране на третираната зона, без риск от некроза (тъканна смърт). Ефектът от лечението се проявява за около 3-4 седмици с постепенно свиване на хемороидалния възел. След лечението пациентът запазва работоспособността си и може да извършва обичайните си дейности още същия ден, непосредствено след манипулацията. За разлика от хирургичното лечение, този метод не изисква обща анестезия, няма риск от увреждане на сфинктера и от нарушаване на континенцията (задържане на фекалии). Методът HEMORON® гарантира най-малко увреждане на тъканите в сравнение с всички минимално инвазивни методи.

Какви са предимствата на лечението с HEMORON®?

Преглед

Лечението винаги се предшества от преглед, който установява наличието на болестта и стадия ѝ. Съставя се план за лечението. Прегледът включва подробно разпитване на пациента, коремен преглед, изследване с пръст през ануса и аноскопия. Ако пациентът принадлежи към групата с повишен риск от чревни тумори или въз основа на прегледа се установи наличието на тумор, пациентът се насочва за допълнителни диагностични изследвания - колоноскопия.

Подготовка за процедурата

В деня преди процедурата се спазва определен хранителен режим. Закуската е обичайна, обядът и вечерята са по-леки (супи, кисело мляко, плодови сокове, компот, чай, неограничено количество вода). В деня на процедурата се закусва. Два-три часа преди манипулацията се прави почистване на правото черво в домашни условия с две очистителни клизми с лекарства, предписани от лекаря.

При нежелание за клизма, почистването може да стане предния ден с прием на лекарства през устата.

Непосредствено след процедурата пациентите се връщат към обичайния си живот.

Лечение

Процедурата се извършва в амбулаторен кабинет. Пациентът лежи на кушетката на лявата си страна. Последователно се обработват отделните хемороидални възли в рамките на няколко минути (обикновено 5-7 минути за всеки възел). При по-големи хемороиди приложението може да отнеме до 10 минути. В зависимост от броя и степента на хемороидите, продължителността на цялата процедура е приблизително 30-50 минути.

При I стадий на хемороидална болест лечението обикновено е в един сеанс, при II и III стадий се изискват повторни процедури. При 80% от пациентите пълният цикъл на лечение се състои от три сеанса, провеждани в интервал не по-често от 4 седмици и не по-рядко от 6-8 седмици. Интервалите между процедурите се избират индивидуално, в зависимост от медицинските показания, хода на лечението и възможностите на пациента.

По време на процедурата пациентът е в непрекъснат контакт с лекаря. Прилагането на ток с много ниска интензивност обикновено е безболезнено. Пациентите могат да почувстват затопляне в ректума или тежест в таза. Жените го сравняват с предменструално напрежение.

Болка няма!

Жените, които планират бременност са специална група. Ако симптомите на хемороидална болест се появят преди планирана бременност, лечението не бива да се отлага за след раждането. То трябва да се проведе преди очакваната бременност и в около 80% от случаите подобна процедура ще предотврати проктологичните проблеми в края на бременността, по време и след раждането.

Друга специална група са пациентите на антикоагулантна терапия (приемащи лекарства против съсирване на кръвта). При тази група пациенти процедурата може да се проведе без спиране на антикоагулантното лечение.

Ефективност на метода

Според наличната специализирана литература правилното провеждане на лечението с HEMORON® гарантира ефективността на метода в над 98% от случаите за петгодишен период на наблюдение. Условието за получаване на такива резултати е тясно сътрудничество от страна на пациента и спазване на препоръките на лекаря - правилно хранене, промяна в някои навици, в начина на живот и пр.

Усложнения

Усложненията, свързани с този вид лечение, са много редки - под 0,1%.

В рамките на 4-5 дни след процедурата някои от лекуваните пациенти могат да видят при изхождане по голяма нужда минимални количества белезникави или кръвенисти материи, остатъци от третираната ректална лигавица. По време на лечението много рядко при по-чувствителни хора може да възникне ваготонична реакция със спадане на кръвното налягане и сърдечната честота – синкоп. Оплакванията изчезват за няколко минути след спиране на процедурата и изпиване на известно количество течности. Кървенето е много рядко усложнение.

Често задавани въпроси

Да! Устройството HEMORON®, методът и производителят са сертифицирани в съответствие с ISO-13485 и ISO-9001. По време на процедурата устройството не е свързано към електрическата мрежа, има собствена батерия, работи с ниско напрежение 12 V и регулируема сила на тока от 2 mA до 20 mA. Такива параметри са напълно безопасни за пациента и изключват удар от електрически ток, дори в случай на повреда на апарата по време на процедурата.

Да, това е едно от най-ефективните лечения на хемороиди. Методът HEMORON® гарантира над 90% излекуване. Предпоставка за пълно възстановяване е спазването на определен режим от пациента, включващ правилно хранене и здравословен начин на живот.

Това е минимално инвазивна процедура и практически липсва чувство на болка. По време на процедурата може да се усети леко затопляне в областта на правото черво. През цялото време пациентът е в контакт с лекаря, който при нужда прави корекции в параметрите.

Противопоказанията включват:

  • бременност;
  • активен туморен процес в малкия таз и ректума;
  • при болестта на Крон и други възпалителни заболявания на червата се прави преценка на състоянието.

По време на първоначалния преглед лекарят установява стадия на заболяването и определя начина на почистване на червото като подготовка за интервенцията. Почистването се прави в домашни условия и може да стане с клизми или с прием на лекарства през устата.

Цялата процедура отнема около 30 минути. Обработката на всеки хемороидален възел трае от 2 до 12 минути, като зависи от стадия на заболяването и индивидуалната чувствителност на пациента. Лечението се състои от серия от една до три процедури, провеждани в интервал от 4 до 6 седмици. Интервалите се избират индивидуално, в зависимост от стадия и постигнатите резултати.

Вие сте напълно работоспособни непосредствено след процедурата. В следващите няколко дни може да почувствате известен дискомфорт при изхождане, както и да забележите белезникави или кръвенисти материи, свързани с отпадане на третираната чревна лигавица. Тези явления изчезват не по-късно от седмица след процедурата. Препоръчва се режим с редовно хранене, богата на фибри храна, без пикантни подправки. При нужда се предписват слабителни средства. Хигиената на аналната област се поддържа с хладка вода.