Работно време: Понеделник - Петък: 15:00 ч. - 17:00 ч. (след предварително записване)

Генитални брадавици (кондиломи)

От различните повече от 120 типа Човешки папиломавирус (Human papillomavirus- HPV), които са идентифицирани до момента, приблизително 30 могат да причинят това заболяване. Проблемът засяга както жени, така и мъже от всички възрасти и е свързан главно със сексуалната активност на човека - при генитален, орален или анален полов контакт със заразен партньор. Именно и това са зоните, където се появяват кондиломите. Инфекцията навлиза в тялото през микротравми на лигавицата и кожата на посочените зони. Фактори, повишаващи риска от инфекция с вируса са честата смяна на партньорите, някои лекарства (напр. широкоспектърни антибиотици), както и заболявания и състояния, свързани с намаляване на имунната защита на организма - тежки инфекции, СПИН, хронични вулвовагинити, бременност. Освен чрез сексуален контакт, има и други възможности за заразяване, например инфекция на новороденото по време на раждане или предаване на вируса чрез замърсена с вируса ръка или общи тоалетни принадлежности и кърпи (за последното няма убедителни доказателства). При бременни с изявени кондиломи се прилага раждане чрез цезарово сечение. Използването на защита от презерватив не е достатъчно при сексуален контакт със заразен партньор – в този случай има 30% шанс от заразяване. След попадане на вируса в тялото, той може да остане в латентно („спящо”) състояние месеци, дори години, без да даде субективни клинични симптоми. Първата изява на вируса е най-рано 21 дни след полов контакт с инфектиран партньор. По време на латентния период независимо, че вирусът няма клинична изява, инфектираният е силно зарàзен и може да предава вируса чрез полови контакти без предпазни средства на други свои партньори. Това е инфекциозно заболяване, така че има нужда да се изследват всички партньори и - много важно! – да се лекуват всички партньори.

СИМПТОМИ

Кондиломите представляват единични или множествени образувания с телесен цвят и специфична форма - островърхи единични брадавици или като карфиол при напреднали случаи, локализирани по гениталиите, около или вътре в ануса, по лигавицата на устата. Промените във вътрешността на ануса могат да причинят парене, сърбеж, усещане за влажност, понякога леко кървене при дефекация или лека болка. В тези случаи много често кондиломите се бъркат с хемороиди. Заболяването се разпознава въз основа на характерните клинични изяви и хистологични изследвания.

ЛЕЧЕНИЕ

Лечението е трудно и дълготрайно, има възможност за рецидиви. При добър имунитет около 30% от кондиломите изчезват спонтанно в рамките на няколко месеца, но могат отново да се появят след време. Локалното лечение включва кремове и разтвори, предписвани от дерматолозите, както и различни инструментални и хирургични средства - криотерапия (унищожаване на брадавиците с ниска температура), лазерно премахване, електрокоагулация или хирургично изрязване на големи кондиломи. Премахването на брадавиците не означава излекуване на инфекцията. Добрият имунитет държи инфекцията латентна, затова се използват лекарства- имуностимулатори, приемани периодично под контрол на лекуващия лекар. Срещу някои от типовете папиломавируси, причиняващи кондиломи, е разработена ваксина – Gardasil.

Нагоре